top of page
Search
nantmigheartgekhol

Hotarare aga de dizolvare si lichidare in caz de deces al asociatului: efecte si obligatii



Asociatii prezenti confirma ca hotararea de fata s-a adoptat cu respectarea cerintelor legale si statutare pentru validitatea sa, adunarea generala fiind convocata cu respectarea termenului legal si statutar.




hotarare aga de dizolvare si lichidare




Un asociat unic al unei SRL doreste inchiderea firmei (microintreprindere), voluntar, fara lichidator. Care este monografia contabila si care sunt pasii pentru dizolvarea societatii?


In societatile in nume colectiv, in comandita simpla si in cele cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, o data cu dizolvarea, cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii.


Acest lucru inseamna ca asociatii (asociatul unic), odata ce s-au inteles (odata ce a stabilit, a hotarat) in legatura cu lichidarea activelor si stingerea datoriilor societatii, dupa admiterea dizolvarii societatii de catre ONRC (etapa obligatorie) nu mai apeleaza la un lichidator pentru efectuarea acestor operatiuni, toate acestea efectuandu-se de catre societatea insasi, prin contabilul ei.


Aceasta cerere trebuie insotita de o serie de documente juridice, intre care hotararea AGA de aprobare a dizolvarii cu lichidare simultana, imputernicire notariala pentru persoana care depune actele, dovada platii taxelor la ONRC si de publicare a hotararii AGA in Monitorul Oficial partea a IV-a (taxele se achita direct la ONRC).


Procedura efectiva de lichidare si, implicit, de radiere poate incepe abia dupa trecerea unei perioade obligatorii de 30 de zile calendaristice de la data publicarii in Monitorul Oficial partea a IV-a a hotararii de dizolvare cu lichidare simultana, perioada in care eventualii creditori / opozanti pot ataca decizia (pot face opozitie la dizolvarea si lichidarea societatii), potrivit art. 234 din legea nr. 31/1990. Atentie, publicarea in Monitorul Oficial partea a IV-a poate avea loc si la o luna-o luna jumatate de la depunerea actelor in aceasta prima etapa la ONRC. Numararea celor 30 de zile se face dupa apartitia in monitor a AGA de dizolvare.


Insa, daca juridic societatea nu trebuie sa intreprinda nimic de la data depunerii actelor la ONRC in prima etapa pana la implinirea celor 30 de zile de la data Monitorului Oficial in care este publicata AGA, din punct de vedere fiscal, incepand cu data certificatului de mentiuni, societatea are obligatia depunerii doar la ANAF (nu si la ONRC) a bilantului de lichidare (atentie, nu este vorba de bilantul de radiere, pe zero).


Datele concrete fata de care societatea se raporteaza si intreprinde anumite demersuri privind decizia sa de a se radia sunt doar cele de pe documentele legale: certificatele de mentiuni eliberate de ONRC, data Monitorului Oficial partea a IV-a in care s-a publicat AGA de dizolvare cu lichidare simultana si de la care se calculeaza cele 30 de zile de opozitie si alte asemenea.


Bilantul de lichidare (S1039 la care s-a atasat arhiva zip cu scanurile de pe documentele anterior specificate, semnate de catre conducatorul societatii) se depune online la ANAF in termen de 30 de zile de la data aprobarii sale de catre adunarea generala asociatilor / asociatului unic (de la data AGA de aprobare a acestor situatii financiare de lichidare, care este o data ulterioara sau egala cu data de pe certificatul de mentiuni). Acest bilant nu se depune la ONRC, avand doar scop special, de informare a eventualilor creditori ai societatii, asa cum am precizat mai sus.


Operatiunile sunt cele comune oricarei activitati, care au loc pe toata durata de activitate a societatii, indiferent ca a depus sau nu cererea de dizolvare la ONRC. Acestea se realizeaza, evident, oricand, insa numai pana la data depunerii la ONRC a cererii de radiere (care este etapa a Ila-, intr-o etapa ulterioara), care, oricum, nu se poate depune decat la finalizarea inchiderii tuturor conturilor (adica dupa soldarea tuturor conturilor).


Operatiunile pot fi: poate face retur de marfa sau poate primi ea insasi retur de marfa; vanzare / casare / transmitere catre firme specializate elemente de imobilizari si / sau de stocuri; incasare / inchidere pe cheltuiala clienti / alti debitori / avansuri / alte creante; plata / inchidere pe venit furnizori / alti creditori (cum ar fi imprumutul de la asociati) / alte datorii; inchidere venituri in avans; calcul si plata taxe catre buget conform vectorului fiscal si depunerea declaratiilor aferente sau al altor taxe care apar ca urmare a acestei operatiuni, cum ar fi calculul si plata unui eventual impozit din lichidarea societatii, datorat de asociati pentru sumele care li se cuvin ca urmare a faptului ca, la finalul lichidarii (adica la finalul inchiderii tuturor conturilor), societatea obtine un excedent pentru capitalul social (adica societatea are profituri, indiferent de forma lor: 1061, 1171, 121; plata catre asociati a capitalului social si a profitului din lichidare, din care societatea a dedus acest impozit.


Abia dupa efectuarea tuturor acestor demersuri, se obtine o balanta cu solduri zero, pe baza careia se intocmeste si se depune la ANAF si ONRC asa numitul bilant pe zero (care este, de fapt, de radiere si nu de lichidare).


Bilantul de lichidare este un alt document, pe care societatea trebuie sa-l depuna doar la ANAF, asa cum am specificat mai sus, dupa admiterea cererii de dizolvare a societatii de la ONRC, bilant care are sume atat pe precedent, cat si pe coloana de curent.


Aceasta etapa este etapa imediat premergatoare radierii societatii. In aceasta etapa, pana la depunerea documentelor la ONRC pentru radiere, in contabilitate trebuie valorificate activele, platite datoriile, inchise soldurile, calculate si platite eventuale impozite ce rezulta din lichidare si depuse unele declaratii fiscale. Documentul contabil final care se intocmeste si se depune atat la ANAF, cat si la ONRC este bilantul de radiere (pe zero), intocmit dupa inchiderea tuturor conturilor din balanta, dupa efectuarea tuturor operatiunilor.


Monografia contabila privind lichidarea are la baza, pe langa inchiderea contabila a unor conturi, si documente privind valorificarea bunurilor (a mijloacelor fixe si a stocurilor), decizii ale administratorului privind neachitarea creditului catre acestia, de neincasare a clientilor.


Asadar, pana la inchiderea conturilor care ar mai ramane si intocmirea bilantului de lichidare pe zero, aveti de intocmit si depus la ANAF bilantul de lichidare (cu sume), de efectuat demersurile si de intocmit documentele aferente valorificarii / scaderii din gestiune a activelor (mijloace fixe si stocuri) si de efectuat inregistrarile contabile normale aferente operatiunilor, de intocmit decizia pentru inchiderea clientilor si furnizorilor, a altor creante si datorii si abia apoi, in urma tuturor rezultatelor acestor operatiuni (profit, pierdere, porift din lichidare etc) se purcede la inchiderea conturilor finale (capital social, rezerve legale, rezultat reportat si rezultat curent, care sunt ultimele conturi care se inchid).


Ca urmare, pana la radierea societatii din ONRC, aceasta are personalitate juridica si poate sa intreprinda absolut toate operatiunile normale, obisnuite ale unei societati, inclusiv vanzarea mijloacelor fixe. Faptul ca societatea este in dizolvare cu lichidare simultana nu reprezinta nici un impediment ca societatea sa-si valorifice / scadea din evidenta bunurile, dimpotriva, chiar trebuie efectuate aceste operatiuni.


Apoi are loc, daca vreti, de fapt, lichidarea propriu zisa, care reprezinta, in final, plata catre asociati a capitalului social si, daca exista, a profitului rezultat din inchiderea tuturor conturilor (acest profit din lichidare este, de fapt, format din suma soldurilor conturilor de capital propriu, fara capitalul social, cum ar fi: SFC 1061 SF 1171 SF 121). Se observa ca, in aceste conturi, s-a acumulat de-a lungul duratei de activitate a societatii, profitul acesteia, repartizat pe aceste destinatii, in loc sa ramana, sa spunem, doar in contul 1171.


In aceasta situatie, societatea, inainte de a plati asociatilor aceasta suma, calculeaza si retine un impozit in numele asociatilor de 10% aplicat asupra acestui profit, il declara prin D100 si il plateste la buget pana la data de 25 a lunii urmatore celei in care l-a retinut. Din contul de trezorerie se achita acest impozit si profitul net din lichidare si capitalul social catre asociati.


Daca, insa, suma acestor conturi de capitaluri proprii este negativa, atunci inseamna ca s-a obtinut pierdere din lichidare si, evident, asociatii nu mai primesc nimic, nici macar capitalul social, care este suportat din aceasta pierdere (aceasta situatie are loc atunci cand capitalurile proprii sunt negative). In aceasta ultima situatie, este posibil (de fapt, mai mult ca sigur), nu va exista nici cont de trezorerie (de bani), dupa cum se observa si la dvs.


Taxele, impozitele si declaratiile pe toata durata de la depunerea cererii de dizovare pana la radiere sunt exact cele obisnuite ale socieatii (decont TVA la perioada fiscala respectiva, declaratia 100 trimestriala pentru micro si, la finalul lichidarii, adica dupa ce s-au inchis toate conturile, numai dupa parcurgerea operatiunilor prezentate anterior, are loc depunerea declaratiei 100 pentru raportarea si plata impozitului din lichidare, mentionat mai sus, calculat de catre societate in numele asociatilor, potrivit Codului fiscal art. 91 lit. c), art. 94 alin. (11) si punctul 23 alin. (2) din normele de aplicare si art. 97 alin. (5) si punctul 25 din normele de aplicare din codul fiscal). Impozitul din lichidare astfel calculat se vireaza de societate la bugetul de stat, in contul unic, si se declara prin declaratia 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost calculat. 2ff7e9595c


0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page